Liikuntaneuvojan kesäkuunvinkit

Alle kouluikäisten lasten liikuntasuosituksista

Tutkimusten mukaan suomalaisten pienten lasten liikkuminen on vielä riittävällä tasolla, mutta jo kouluikäisten lasten liikkumisen osalta ei suosituksia tavoiteta. Lapsella on sisäsyntyinen tarve liikkua, mutta miksi liike vain vähenee vuosi vuodelta?

Alle 8-vuotiaan lapsen tulisi liikkua kolme tuntia päivässä, josta yksi tunti vauhdikkaampaa sykettä nostattavaa tekemistä.

Aktiivisen elämän avaimet tutkimusten mukaan muotoutuvat jo varhaislapsuudessa, sillä elämäntavan omaksuminen alkaa jo 3-vuoden iässä. Tämän vuoksi perheen yhteinen liikkuminen on erityisen tärkeää jo pienen lapsen kanssa. Lasten liikunnan ei pidä olla ohjattua eikä missään nimessä tavoitteellista vaan tavallinen arkiaktiivisuus riittää, kuten ulkoilu, kävelylenkit, pyöräilyt ja leikkipuistovierailut.

Aikuisen positiivinen suhtautuminen liikuntaan luo positiivista kuvaa liikunnasta myös lapselle. Liikunnan merkitys ei ole vain peruskunnon kehittymisessä ja keuhko- ja verenkiertoelimistön vahvistumiseksi vaan liikunnalla on myös paljon psykologisia hyötyjä. Liikkuminen jo matalan tason toiminnassa kehittää taitoja, jotka vahvistavat lapsen uskoa itseensä ja itsetuntoa.

Käytännön vinkkejä mahdollistamaan alle kouluikäisen lapsen liikettä:

  • Menkää ulos! Ulkona touhuaminen on lapsille yleisesti mielekästä ja vaihtelevat alustat kehittävät tasapainoa ja ulkoilma virkistää
  • Välineet lasten ulottuville: pallot, mailat ja lelut lisäävät suoraan lapsen liikuntaa
  • Hakeutukaa toisten seuraan: Toisten lasten seura on myös suoraan lasten liikettä lisäävä tekijä.

Kuvassa lapsiperheitä ulkoilemassa kodalla

Kesäkuun menovinkit

Viikottaiset perhekerhot: Pihapelit tutuksi ja Pesiskerho. Muista ilmoittautua täältä: Tervetuloa mukaan perheiden matalan kynnyksen liikuntakerhoihin! | Nivalan kaupunki

Muista myös: Yleisurheilijoiden viikkokisat torstaisin, Suunnistajien suunnistuskoulu, FlowFitin lasten leirit

Kesäkuun puuhavinkki Metsäbingo:

Piirrä ruudukko ja keksikää yhdessä sarakkeisiin asioita, mitä tehdä metsässä. Mm. hyppele kiveltä toiselle, löydä sammalta, kerää viisi keppiä yms! Menkää porukalla metsään ja kun olet saanut ruudukosta suoran tehtyä, huuda isosti BINGO!

 

 

BIngo-taulukko

Liitetiedostot
Lapsiperheitä ulkoilemassa

Avainsanat