Nivala Areena jälleen heinäkuussa

Elinvoimaa yhteistyöstä - vastuullisesti kehittyvän maaseudun tulevaisuus 

 

Tapahtumaan vapaa pääsy
Ovet aukeavat klo 17.30, ohjelma alkaa klo 18.00
Paikka Liikuntakeskus Uikko, Kalliontie 57, Nivala.

Kahdeksatta kertaa järjestettävän Nivala Areenan paneelissa keskustellaan siitä, miten vastuullisuus vauhdittaa maaseudun elinvoimaisuutta. Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja yrittäjä Laura Pihlajaniemi Flowfitistä pohtivat aihetta Minna Kilpeläisen luotsaamana. 

Olli Rehn pohtii omassa puheenvuorossaan maakuntien elinvoiman säilyttämistä kriisien maailmassa. Globaalit haasteet ovat niin suuria, ettei yksittäisissä kunnissa tai maakunnissa pärjätä yksin vaan yhteistyöhön on kutsuttava mukaan eri toimijoita niin alueen kuin valtakunnankin tasolta. Mutta kuka johtaa yhteistyötä? Entä mitä vastuullisuus käytännössä merkitsee? Riittääkö pelkkä ympäristönäkökulma?
 
Ohjelmassa on mukana tunnelmaa luomassa Nivalan kaupungin oma yhtye Alavin Group sekä Johannes Keskisarjan pojat.
 
Tilaisuuteen on yleisölle vapaa pääsy ja tarjolla tilaisuuden aluksi pientä purtavaa.

Tapahtumaa voi seurata livenä Yle Areenassa. Taltiointi on katsottavissa 12.8.2023 saakka.

 

Esitimme panelisteille ennakkokysymyksiä, joiden avulla näemme minkä näkökulman kautta panelisti teemaa käsittelee. 

 

Paneelikeskustelussa Olli Rehn

Olli Rehn vastasi seuraavasti 

🔸Mikä tuo elinvoimaa maaseudulle?🔸 
Maakuntien Suomeen syntyy nyt vauhdilla työpaikkoja muun muassa matkailun ja uusiutuvan energian aloille. Suunnitteilla on myös miljardikaupalla teollisuuden investointeja, joita puhtaan energian investoinnit vauhdittavat. Näiden mahdollisuuksien käyttäminen täysimääräisesti toisi Suomeen tuhansia suoria ja välillisiä työpaikkoja, jotka merkittävästi vahvistaisivat maaseutumme elinvoimaa. 

🔸Mitä vastuullisuus sinulle merkitsee?🔸 
Minulle se merkitsee ylisukupolvista vastuuta Suomesta ja maailmasta. Vastuullisuus on sitä, että täytämme oman elämämme kohtuulliset tarpeet kestävällä tavalla vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuutta samaan. Se tarkoittaa yhteisten asioiden edistämistä niin, että kaikki pysyvät mukana. Kultainen sääntö on tässä hyvä ohjenuora: älä tee muille sellaista mitä et haluaisi itsellesi tehtävän – tämä pätee yli sukupolvien. 

🔸Mikä on mottosi yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa?🔸 
Jokainen ihminen on laulun arvoinen. Eli ihmisarvo on jakamaton. Se on länsimaisen sivilisaation perusta ja YK:n peruskirjan ankkuri. Sodan ja epävarmuuden aikoina ajattelussani kyllä korostuu myös pätevä sanonta ”ei vara venettä kaada.” Se pätee niin Suomen sotilaalliseen liittoutumiseen kuin kansalliseen puolustuskykyynkin, samoin kriisinkestävyytemme vahvistamiseen. 

 

Paneelikeskustelussa Pentikäinen

Mikael Pentikäinen vastasi seuraavasti

🔸Mikä tuo elinvoimaa maaseudulle?🔸
Elinvoima maaseudulle syntyy yrittäjyyden kautta. Kun on työtä ja toimeentuloa, ihmisillä on edellytyksiä asua maaseudulla. Toisaalta jos ei ole ihmisiä, yrittäjyydellekään ei ole edellytyksiä, kun ei ole tekijöitä eikä asiakkaita. 

🔸Mitä vastuullisuus sinulle merkitsee?🔸
Vastuullisuus on sitä, että kannamme ylisukupolvista vastuuta luonnosta ja taloudesta sekä pidämme huolta ihmisistä sekä teemme asiat mahdollisimman hyvin. Se on rehellistä, reilua ja ylisukupolvista toimintaa.  

🔸Mikä on mottosi yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa?🔸
Yritän omalta pieneltä osaltani toimia niin, että lapsillani ja heidän lapsillaan olisi tässä maassa hyvät olosuhteet vuorollaan rakentaa tätä maata. Pitäisi yrittää vahvistaa sitä henkistä ja taloudellista perintöä, jonka olemme edellisiltä polvilta saaneet.

 

Paneelissa Pihlajaniemi

Laura Pihlajaniemi vastasi seuraavasti 

🔸Mikä tuo elinvoimaa maaseudulle?🔸 
Elinvoimaa maaseudulle tuovat mielestäni monipuoliset ja toimivat palvelut niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. On tärkeää, että kunta tukee myös yksityisiä toimijoita monipuolisten palveluiden tuottamisessa paikkakunnalla. 

🔸Mitä vastuullisuus sinulle merkitsee?🔸 
Liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjänä vastuullisuus on minulle todella tärkeää. Vastuullisuus merkitsee minulle halua auttaa ihmisiä löytämään liikkumisen ilo osaksi jokapäiväistä arkea ilman suorittamista, pakkoa, ihmedieettejä tai oikoteitä onneen.   

🔸Mikä on mottosi yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa?🔸 
Minulla ei ole yhtä mottoa, mutta haluaisin että liikkumisesta löydettäisiin iloa ihan kaiken ikäisten keskuudessa.  

 

Paneelissa Marttila
Juha Marttila vastasi seuraavasti

🔸Mikä tuo elinvoimaa maaseudulle?🔸 
Vireät elinkeinot, toimiva infra ja kelvolliset palvelut 

🔸Mitä vastuullisuus sinulle merkitsee?🔸 
Ajatellaan ja toimitaan ylisukupolvisesti. Maa on lainassa lapsiltamme.  

🔸Mikä on mottosi yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa?🔸 
Tavataan taas.  (Siltoja ei polteta. Keskusteluyhteys ja luottamus eri suuntiin säilyy ja vahvistuu.)  
 


Yhteistyössä
Nivalan kaupunki, Nivalan Liikuntakeskus sekä Hilla Group Oyj

Nivala Areena järjestetään jälleen heinäkuussa

Avainsanat