Nuoret usein suuntaavat opiskelemaan suurempiin kaupunkeihin – mutta mikä sai nuoren muusikon alun palaamaan Nivalaan

Valde Sikala käy lukion ensimmäistä vuosikurssia Nivalan lukiossa. Jotta ollaan tässä, on Valde hakenut paikkaansa ja unelmiansa. 17-vuotias nuorimies on kasvanut musikaalisessa kodissa Nivalan Haikarassa. Äiti on soittanut selloa, kaksoispikkusiskot ovat soittaneet selloa ja viulua, pikkusisko soittaa haitaria ja laulaa, nuorin sisaruksista tapailee pianoa. Musiikki soi kodissa yleensä aina. Äiti on mieltynyt klassiseen musiikkiin, siskot K-poppiin ja soi kodissa balladitkin. ”Kunhan biisi on hyvä, niin genrellä ei ole väliä”, tuumaa Valde vaikka kertookin että on parin viime vuoden aikana mieltynyt erittäin raskaaseen metallimusiikkiin, deathcoreen.

Valde aloitti soittamaan kitaraa 7–8-vuotiaana Nivalassa Jokilaaksojen musiikkiopistossa. Kitaran soiton lisäksi opintoihin on kuulunut musiikin teorian, musiikkiteknologian sekä pari viime vuotta myös laulun opinnot. 

Peruskoulun jälkeen Valdella oli suunta äitinsä jalanjäljissä Ouluun Madetojan musiikkilukioon. Syksyn 2023 Valde opiskeli tiiviisti Oulussa, mutta ennen syyslomaa opinto-ohjaajan kanssa ryhdyttiin selvittämään, voisiko Valde jatkaa opiskelua Nivalan lukiossa.

 

Mikä sai Valden palaamaan Nivalaan? 

Syksyn aikana Valdelle valkeni se, että hän haluaa tulevaisuudessa ammatin musiikin parista. Pitkä opinpolku Jokilaaksojen musiikkiopistossa ja bänditoiminta Nivalassa olivatkin kauempaa katsottuna olleet todella laadukkaita. Maiseman vaihto ei tuonut sitä lisäpotkua, mitä sieltä oli ehkä lähdetty etsimään. 

 

Kuvassa lukiolainen Valde Sikala seisoo Nivalan lukion edessä

Valde Sikala jatkaa itsensä haastamista muusikkona Nivalasta käsin. Arki pyörii lukion ja musiikkiharrastuksen ympärillä.

 

Valde korostaa, että hänen saamansa opetus Jokilaaksojen musiikkiopistossa on ollut niin laadukasta, että se on yksi syy paluuseen. Kitaran soiton opettajana toimii Juha Ylikotila, teoriaa ja musiikkiteknologiaa on opettanut Tapio Lappalainen ja laulua Kristiina Nietula. Bändissä Valde on soittanut nyt reilun parin vuoden ajan ja treenikämppänä toimii kaupungin kulttuuripalveluiden ylläpitämä Rokkitupa. Puitteet ovat pienessä kaupungissa kunnossa! Tänä vuonna Valdella on suunnitelmissa aloittaa säveltämisen opinnot ja jatkaa treenejä bändin kanssa. Lukio-opinnot sujuvat mukavasti, kun oma unelma on selkeytynyt. Haave opinnoista psykologian ja lääketieteellisistä on muuttunut ammattiin musiikin parissa ja siihen Valde aikoo panostaa. Jokilaaksojen musiikkiopistosta opiskelija saa jatko-opintokelpoisuuden jatkaa myöhemmin musiikin ammattiopintoihin konservatorioon tai vaikka Sibelius Akatemiaan. Aina ei ole tarve lähteä isompaan kaupunkiin laadun perässä, kun seutukaupungeissakin pääsee toteuttamaan unelmiaan ja kehittymään.

 

Bändistä kokemusta parin vuoden ajalta

Muutama vuosi sitten Valdea pyydettiin mukaan Departure-bändin laulajaksi. Deathcorea soittava bändi on keikkaillut Nivalassa ja lähikunnissa puolen tusinan keikan verran. Treenipaikkana on Nivalan teollisuuskylässä sijaitseva Rokkitupa. ”Rokkitupa on matalan kynnyksen paikka, jonne kuka tahansa voi tulla treenaamaan. Ei tarvi olla keikkaileva bändi”, Valde kuvailee. ”Treenikämpällä on tosi hyvät lähtökohdat harjoitella soittamista. Rokkituvalla on erikseen nuorten ja aikuisten puoli. Aikuisilla on omat soittokamppeet. Nuorten puolella on yhteiskäytössä kaksi kitaran vahvistinta, bassovahvistin, yleiset rummut, monitorit yms. Treenaajilla on tietenkin aina omat soittimet.” Treenaamaan pääsee helposti, kun bändi saa oman avaimen Rokkituvalle vuokrasopimuksen kirjoittamisen jälkeen ja varauskalenterista napataan itselle sopiva aika soittamiseen. 

 

Kuvassa nuoret treenaamassa Rokkituvalla eri soittimilla

Soittotreenit Rokkituvalla. Kuvassa Viljami Mäenpää, Jere Pahkala, Veeti Raudaskoski, Valde Sikala, Hannes Rautio. Kuvaaja Ville Aitto-oja.

 

Departure on kokenut parissa vuodessa useita myllerryksiä ja joulukuussa oli aika vaihtaa kokonaan bändin nimeä, kun alkuperäisestä kokoonpanosta ei ollut enää ketään jäljellä. Nyt Valde laulaa Corpse Bloom -nimisessä deathcorea soittavassa bändissä. Jäseninä Valden lisäksi on tällä hetkellä niin ikään lukion ensimmäistä käyvä Hannes Rautio ja armeijaa käyvä Ville Aitto-oja. Basisti ja rumpali on etsinnässä ja keikoille tuleekin tällä hetkellä soittokavereita Oulaisista.

 

Kuvassa Corpse Bloom -bändi keikalla

Corpse Bloom keikkaili tammikuussa Kannuksen bänditapahtumassa. Kuvassa Valde Sikala, Jere Pahkala (Coldgrave) ja Veeti Raudaskoski.

 

Kuvassa lukiolainen Valde Sikala

Toisen asteen yhteishaku 20.2.-19.3.2024

Hae Nivalan lukioon!

  • Hyvä yhteishenki
  • Maksuttomat B-ajokortin pakolliset teoriaopinnot ja ajotunnit 2024 syksyllä aloittaville opiskelijoille
  • OAMK Highway opintojen kautta suora opiskelupaikka OAMKissa!
  • Harrasteakatemiassa harjoitat omaa lajia/harrastusta koulupäivien aikana. Harrasteina: urheilulajit, tanssi, teatteritaide, bänditoiminta, kuvataide, kädentaidot, musiikkiopiston akatemiatunnit

Kysy lisää lukio-opinnoista opinto-ohjaajalta
heidi.kiistalaatedu.nivala.fi (heidi[dot]kiistala[at]edu[dot]nivala[dot]fi) 

Avainsanat