TIEDOTE LINTUINFLUENSSASTA

TIEDOTE 19.7.2023

 

Keski-Pohjanmaalla Ullavanjärvellä on todettu 18.7.2023 lokkien joukkokuolemien syyksi patogeeninen lintuinfluenssa H5N1. Lintuinfluenssa leviää herkästi villilintujen keskuudessa, joten Ylivieskan ympäristöterveydenhuolto katsoo aiheelliseksi tiedottaa asiasta myös Ylivieskan ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella (Alavieska, Nivala, Sievi ja Ylivieska).

Kuolleiden lintujen käsittelyä tulee välttää mahdollisen lintuinfluenssan varalta. Erityisesti tulee huolehtia, että lapset ja lemmikkieläimet eivät pääse käsiksi kuolleisiin lintuihin. Yksittäisen kuolleen linnun voi haudata koskematta lintuun. Tällöin tulee käyttää FFP2 tai FFP3 hengityssuojainta ja kertakäyttökäsineitä. Sairaita ja lintuinfluenssaan kuolleita eläimiä käsitellessä on mahdollista, joskin epätodennäköistä, että lintuinfluenssa tarttuu myös ihmiseen. Lintuinfluenssan oireet ihmisellä ovat samat kuin kausi-influenssan oireet.

Ruokavirasto on vahvistanut 13.7.2023, että Kaustisella on todettu lintuinfluenssaa turkistarhan siniketuissa, joihin se todennäköisesti on levinnyt luonnonlinnuista. https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/turkistarhan-ketuilla-todettu-lintuinfluenssaa/

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista voit ilmoittaa virka-aikana Ylivieskan ympäristöterveydenhuollon valvontaeläinlääkärille ja virka-ajan ulkopuolella päivystävälle kunnaneläinlääkärille. Yksittäisistä kuolleista lokeista ei tarvitse ilmoittaa valvontaeläinlääkärille.

Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua. https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/ajankohtaista-lintuinfluenssasta/

Lintuinfluenssa tarttuu kaikkiin lintuihin. Tässä tilanteessa on erityisen tärkeää suojata kaikki siipikarja ja lemmikkilinnut tartunnalta. Luonnonvaraisten lintujen kontaktit niihin tulee estää. Ulkona pidettävien kanojen aitaukset suositellaan katettavaksi, jotta lintuinfluenssan tarttuminen kanoihin estetään. Siipikarjan ja lemmikkilintujen pitäjien tulee ilmoittaa kunnaneläinlääkärille, mikäli linnuissa havaitaan influenssan oireita eli sierainvuotoa, yskää, apatiaa, syömättömyyttä sekä kohonnutta kuolleisuutta.

 

Lintujen joukkosairastumisista ja -kuolemista Ylivieskan ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella (Alavieska, Nivala, Sievi ja Ylivieska) voi ilmoittaa:

valvontaeläinlääkäri Viivi Niemistö p. 044 419 5806 (21.7.2023 saakka ja 21.8.2023 alkaen)

24.7.- 18.8.2023 kunnaneläinlääkäreille
https://www.ylivieska.fi/asuminen-ja-ymparisto/elainlaakarit-ja-terveysvalvonta/yhteystiedot-2/

virka-ajan ulkopuolella (klo 16.00-08.00, viikonloppuisin ja pyhinä) päivystävälle kunnaneläinlääkärille:

Alavieska, Kalajoki, Merijärvi ja Ylivieska
puh. (08) 419 5830

Nivala ja Sievi
puh. (08) 419 5831

 

Lisätietoja antaa:

valvontaeläinlääkäri Viivi Niemistö, p. 044 419 5806, viivi.niemistoatylivieska.fi (viivi[dot]niemisto[at]ylivieska[dot]fi)

kunnaneläinlääkäri Petra Aitto-oja, p. 044 419 5814, petra.aitto-ojaatylivieska.fi (petra[dot]aitto-oja[at]ylivieska[dot]fi)

 

Asiasta tiedotetaan jatkossa, jos tarvetta ilmenee.

Avainsanat