Ukrainan tilanne koskettaa myös Nivalassa

16.05.2022

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut myös meillä täällä Nivalassa. Nivalan kaupunki on saanut paljon yhteydenottoja tilanteeseen liittyen. Tällä hetkellä Nivalassa on noin 20 Ukrainan sotaa paennutta henkilöä, joista osa on kouluikäisiä lapsia. Kaikki henkilöt ovat tällä hetkellä yksityismajoituksessa, mutta valmistelemme majoittamaan myös kunnan tiloihin Ukrainasta saapuneita.

Jokaisen sotaa pakoon tulleen tulisi hakeutua tilapäisen suojelun piiriin ilmoittautumalla poliisiasemalle. Näin Ukrainasta paenneet pääsevät normaalien heille kuuluvien prosessien ja palveluiden piiriin mm. terveydenhuollon ja vastaanottorahan osalta. Myös yksityismajoituksessa olevien tulee ilmoittautua vastaanottokeskukseen tästä syystä. Myös meillä kaupungilla olisi hyvä olla tieto paikkakunnalle tulleista ukrainalaisista, jotta osaamme varautua palveluiden järjestämisessä. Nivalan kaupungilla Ukraina-koordinaattorina toimii hyvinvointikoordinaattori Meri Vähäkangas.

”Yhteistyötä tehdään eri tahojen kanssa, kuten esimerkiksi seurakunnan kanssa ruoka-avun järjestämisessä ja Jokilatvan opiston kanssa suomen kielen opetuksen järjestämisessä tänne saapuneille ukrainalaisille”, kertoo hyvinvointikoordinaattori Vähäkangas. Tänään 16.5 kaupunginhallitus päätti tehdä sopimuksen vastaanottokeskuksen kanssa majoituspalveluiden tuottamisesta ukrainalaisille pakolaisille.

Monia mietityttää miten voisi itse olla avuksi tässä tilanteessa. Hyviä keinoja on lahjoittaa esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin tai Kirkon ulkomaanavun kautta. Jonkin verran vapaaehtoiset ovat järjestäneet ukrainalaisten kuljetuksia Suomeen. Tällöin näistä kuljetuksista tulisi ilmoittaa maahanmuuttovirastolle.

Kaupungin eri palveluissa on varauduttu monin eri tavoin sodan jaloista paenneisiin uusiin asiakkaisiin. Tukea ja erilaisia palveluja saa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollosta. Oikeutta kunnan palveluihin määrittää tarkemmin henkilön oleskelustatus, onko hän rekisteröitynyt tilapäisen suojelun piiriin tai turvapaikan hakijaksi. Kaikilla kunnan alueella oleskelevilla on oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveyspalveluihin oleskelustatuksesta riippumatta. Sosiaali- ja terveyspalvelut Nivalassa järjestää peruspalvelukuntayhtymä Kallio. Ukrainasta tulleiden koululaisten opetus järjestetään valmentavana opetuksena Nivalassa. Nivalan kaupungin sivuille on koottu tietoa Ukrainasta saapuneille ja tietoa on myös käännetty ukrainaksi.

 

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu, p. 040 344 7200

Hyvinvointikoordinaattori Meri Vähäkangas, p. 040 344 7317

Avainsanat