Kalajokilaaksossa kartoitetaan vieraslajeja mobiilipelin avulla

Kuntalaiset voivat kohta tienata rahaa kartoittamalla Haapajärveltä, Nivalasta, Ylivieskasta ja Alavieskasta löytämiään vieraslajikasveja. Peli on osa VIUHKA – Vieraskasvien uhkat hallintaan Kalajokilaaksossa -hanketta. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla esiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle.

Kalajokilaakson joukkoistettu vieraslajikartoitus käynnistyy 17. kesäkuuta, kun kasvit alkavat kukkia ja ovat helposti tunnistettavissa. Kartoitettavana ovat komealupiini, jättipalsami ja jättiputki, ja jokaisesta uudesta havainnosta maksetaan euro/havainto.

Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamista omaan älypuhelimeen. Kartoitus on käynnissä, kunnes 800 esiintymää on saatu paikannettua kartalle. Kuka tahansa voi seurata edistymistä sovelluksesta.

– Pelaajat osallistuvat tehtävään videokuvaamalla löytämiään vieraslajiesiintymiä. Pelkän lajin ja sijainnin lisäksi saamme selville myös ongelman laajuuden, sillä esiintymän ympäri kävelevän pelaajan GPS-koordinaateista piirtyy kartalle alue, josta voimme määrittää sen tarkan pinta-alan, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Kuvatut videot ladataan lopuksi Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun video hyväksytään, ilmestyy palkkio pelaajan virtuaalilompakkoon, josta sen voi pyytää omalle pankkitililleen täyttämällä maksutietonsa.

Vieraslajit ovat uhka luonnon alkuperäiselle kasvilajistolle. Viemällä elintilaa esimerkiksi vaateliailta niittykasveilta, vieraslajit heikentävät luonnon monimuotoisuutta. Luonnon monimuotoisuutta uhkaavaa vieraslajiongelmaa ratkaistaan Crowdsorsa-mobiilipelillä tänä kesänä yhteensä jopa 40 kunnassa ympäri Suomea, Ruotsia ja Iso-Britanniaa.

Lisäohjeita peliin

 

VIUHKA-hankkeessa hallitaan vieraslajikasvien uhkia Kalajokilaaksossa

Vieraslajikasvien kartoitus Crowdsorsalla tehdään osana VIUHKA-hanketta. VIUHKA eli Vieraskasvien uhkat hallintaan Kalajokilaaksossa on EU:n Maaseuturahaston kehittämishanke, joka toimii neljässä Kalajokilaakson kunnassa; Haapajärvellä, Nivalassa, Ylivieskassa ja Alavieskassa vuosina 2024-2026. Hankkeen hallinnoija on ProAgria Oulu/ Oulun Maa- ja kotitalousnaiset. Hanke on alkanut toukokuussa 2024 ja tänä vuonna kartoitetaan vieraslajikasvien levinneisyyttä alueella. Hankkeessa tärkeimmät torjuttavat lajit ovat jättiputki, jättipalsami ja komealupiini. Vieraslajikasvien torjuntamenetelmiä testataan hankkeen aikana kuudella pilottikohteella.

– Menetelmiä voivat olla mm. kasvuston murskaus tai peittäminen muovilla, erilaiset katemateriaalit, kuumavesikäsittely, liekitys, laidunnus ja pyrolyysineste, kertoo hankkeen projektipäällikkö Kalle Hellström.

Lisäksi tehdään maanomistajien neuvontaa vieraslajikasvien torjumiseksi. Asukkaiden tietoisuuden lisääminen haitallisista vieraslajeista on tärkeää. Tätä edistetään järjestämällä vieraskasvi-infoja ja talkootapahtumia. Kuntalaisia ja toimijoita kannustetaan torjuntatoimiin omilla kohteillaan. Hankkeen päätösvuonna kootaan tulokset ja laaditaan kuntien yhteinen vieraslajikasvien torjuntasuunnitelma.

 

Lisätiedot:

Kalle Hellström
Maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntija
Oulun Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria Oulu
043 825 5253
kalle.hellstromatmaajakotitalousnaiset.fi

Toni Paju
Toimitusjohtaja
Crowdsorsa
050 322 6263
toni.pajuatcrowdsorsa.com

Komelupiini

Kuvassa jättiputki

Kuvassa jättiputki

 

Kuvassa komelupiini

Kuvassa komelupiini

 

Kuvassa jättipalsami

Kuvassa jättipalsami

Avainsanat